Pogosto zastavljena vprašanja

Kje lahko kupim malo čistilno napravo? -> Prodajna mesta

1. Kako veliko čistilno napravo potrebujem?

Velikost čistilne naprave določimo glede na število prebivalcev.  Čistilne naprave so narejene tako, da zagotavljajo čiščenje za 1 do 2 osebi pod in nad številom oseb za katere so bile projektirane. Tako naprava za 4 osebe zagotovi čiščenje za 2 do 5 oseb, tista za 6 oseb zagotovi čiščenje 5 do 8 osebam,,, Več na Izbira biološke čistilne naprave.

2. Katero vrsto čistilne naprave potrebujem?

Predvsem je izbira odvisna od zahtev po čistosti iztoka v področju v katerem se nahajamo. Groba ocena pa bi se glasila: Če imamo zagotovljen iztok v reko ali potok, vode ne potrebujemo za zalivanje in se ne nahajamo na vodovarstvenem območju, potem je SBR čistilna naprava dovolj. V nasprotnem primeru pa priporočamo membranske čistilne naprave. Več na Izbira biološke čistilne naprave.

3. Zakaj naj izberem čistilno napravo podjetja Envi-pur?

Podjetje Envi-pur ima izkušnje na področju čistilnih naprav že več kot dvajset let. Njihove tipske čistilne naprave so  dimenzij od 4 do 200 populacijskih enot. Poleg tega gradijo čistilne naprave namenjene mestom in industriji. Vse njihove naprave uporabljajo enako tehnologijo in tudi najmanjša ima izgled prave čistilne naprave, saj so od začetka konstruirane kot čistilne naprave. Niso rezervoar za vodo predelani v “čistilno napravo”! Izdelane so iz najboljših materialov, ki jim zagotavljajo dolgo in zanesljivo delovanje.

4. Želel bi rastlinsko čistilno napravo, mi jo lahko dobavite?

Rastlinske čistilne naprave morajo biti projektirane vsaka posamično, za prostor kjer se bo nahajala. Za to so drage. Potrebujejo veliko prostora, približno 3 kvadratne metre na osebo. Za eno hišo približno 15 kvadratnih metrov. Ko se “napolni” je potrebno odstraniti vso zemljo s prve gredice in jo odpeljati na deponijo. To ni poceni. Pozimi ji bistveno pade učinkovitost in skoraj ne deluje več. Rastline in zemlja na njej so patogene, za to  moramo preprečiti otrokom, da bi se igrali na njej. Zaradi vseh naštetih razlogov, se podjetje Envi-pur ne ukvarja z rastlinskimi čistilnimi napravami. Več si lahko preberete v članku Vrste čistilnih naprav.

5. Kakšen je postopek vgradnje čistilne naprave?

Navodila za vgradnjo čistile naprave si lahko prenesete z naše spletne strani. Ravno takosi lahko prenesete navodila za uporabo. Poleg tega si na You tube lahko ogledate video s postopkom vgradnje čistilne naprave Envi-pur.

6. Zakaj čistilna naprava nima vstopne odprtine?

Iztok iz hišne kanalizacije je lahko izveden z različnimi premeri cevi. Običajno nekje od 110 mm do 160mm. Najslabše, kar lahko storimo, je da spremenimo dimenzijo cevi kanalizacije z redukcijo. Tam se vedno nabirajo trdni delci, ki prej ali slej zamašijo cev. V izogib temu, izrežemo vstopno odprtino, ki je točno takšne dimenzije, kot je iztočna kanalizacijska cev iz naše hiše. To lahko storimo s kronsko ali z vbodno žago. Priporočamo, da si ogledate video  vgradnje čistilne naprave in pogledate mesto in dimenzije v navodilih za vgradnjoo.

7. Kje lahko dobim dimenzije potrebnega izkopa?

V navodilih za vgradnjo so na zadnjih straneh dimenzije za vse verzije čistilnih naprav.

8. V vstopnem filtru se mi nabira toaletni papir. Kaj lahko storim?

Pod vstopnim filtrom se nahaja difuzor za zrak. Zračni mehurčki iz tega difuzorja mešajo vsebino prvega dela posode in razbijajo večje trdne delce v vstopnem filtru. Preverite odprstost ventilov za zrak. Najlaže to storite tako, da najprej vse ventile zaprete. Na to počasi odpirajte vsak ventil posebej. Ko je ventil odprt se začne izhajanje zraka iz enega predela čistilne naprave. Vsak ventil mora prinesti nov predel z mehurčki. Več si preberite v navodilih za uporabo.

9. Kolikšni so letni stroški obratovanja čistilih naprav podjetja Envi-pur?

Male čistilne naprave imajo največjo možna dnevno porabo električne energije 1,2kWh za BC4, 2,0kWh za BC6, 2,9kWh za BC10 in 3,7kWh za BC12. Na dan tega pisanja je bila cena električne energije z davkom 0,08018 €/kWh za višjo tarifo in 0,04393 €/kWh za nižjo tarifo.  Če upoštevamo največjo možno porabo in najvišjo ceno električne energije, dobimo naslednje stroške: 35,12 €/leto za BC4, 58,53 €/leto za BC6, 84,87 €/leto za BC10 in 108,28 €/leto za BC12. To so najvišji možni stroški za električno energijo. Ker pa čistila naprava ne bo nikoli delovala z maksimalnim režimom, poleg tega pa lahko pričakujemo, da je vsaj polovica delovanja v času nižje tarife, lahko dejansko pričakujemo porabo, ki bo nekje med 1/3 in 1/2 zračinanih strškov za električno energijo. Realni stroški bodo med 12 in 15 €/leto za BC4 in med 36 in 54 €/leto za BC12.

Tudi ostali stroški so zanemarljivi. Čistile naprave podjetja Envi-pur nimajo giblivih delov v napravi. Tako odpovedi znotraj naprave za to niso verjetne. Zamenjava morebitnih zamešenih difuzorjev pa je poceni in dokaj redka. Krmilna elektronika in zračni kompresor, se nahajajo izven čistilne naprave in imajo dolgo pričakovano življensko dobo ter ne potrebujejo vzdrževanja.

10. Imam obstoječo greznico in zelo malo prostora. Lahko spremenim greznico v čistilno napravo?

Tehnično je odgovor ja. Žal pa zakonodaja zahteva ateste za neprepusnost greznice, ki onemogoča tovrstne predelave. Mi imamo rešitev za vas. Majhnost naših čistilnih naprav omogoča, da vam čistilno napravo namestimo kar v obstoječo greznico. Če je notranjost vaše greznice večja kot 150 cm x 150 cm in je višja kot 160 cm, enostavno ustavimo čistilo napravo vanjo.

11. Za izdelavo načrtov hiše potrebujem DWG datoteke malih čistilnih naprav. Kje jih lahko najdem?

Tukaj jih lahko prenesete: smalldwg

Kje lahko kupim malo čistilno napravo? -> Prodajna mesta